Банківська система України за тиждень

128
Гроші Money

Банківська система України продовжує функціонувати, попри найважчі умови, в яких вона опинилася. Ось найістотніші зміни, що сталися за останній тиждень.

1. Національний банк вживає чергові дії, спрямованих на стримування падіння національної валюти

Цього разу винними у зростанні курсу долара (який вже оголосили «спекулятивним») призначили небанківські фінансові компанії (говорячи простою мовою, валютні обмінники).

З учорашнього вечора, згідно з останньою постановою НБУ, обмінникам заборонено на цифрових табло виставляти написи, які повідомляють про курс тієї чи іншої валюти. Порушників штрафуватимуть та каратимуть аж до анулювання ліцензії на валютообмінні операції. Тому не дивуйтеся, якщо сьогодні ви не побачите звичних табло з курсами долара та євро на вулицях свого міста.

2. Відразу кілька банків розпочали продаж безготівкової валюти на депозит

Курс продажу – офіційний курс НБУ (36,5686) + 1%. Також банки встановлюють свої додаткові комісії для оформлення купівлі на міжбанківському валютному ринку.

Нині цим займаються:

“Укргазбанк”;
“Таскомбанк”;
“Акордбанк”.
OTP Bank.

З понеділка 1.08. до них додасться також і monobank – про це у своєму телеграм-каналі вже повідомив один із засновників банку Олег Гороховський.

Крім того, деякі банки пропонують клієнтам оформити депозит, але валюту пропонують не за офіційним, а за власним комерційним курсом.

3. З 26 липня розпочалися виплати вкладникам «Мегабанку»

Виплати здійснюються у всіх банках – учасниках Фонду гарантування вкладів за всіма депозитами, незалежно від терміну їх закінчення. Депозити у доларах виплачуються у гривні за курсом 29,2549 гривень (на день оголошення банку неплатоспроможним). Враховуючи, що ринковий курс долара вже сягнув 42 гривень, втрати тих, хто має у «Мегабанку» валютні депозити, перевищили 30%.

У чотирьох банках можна отримати виплати з Фонду гарантування вкладів дистанційно (не звертаючись до відділення банку):

“ПриватБанк”;
“Укргазбанк”;
“ПУМБ”;
“Південний”.

За 26 та 27 липня вкладникам «Мегабанку» вже виплачено понад 1 млрд гривень.

4. Izibank відновив кредитування клієнтів

З 25 липня банк відновив кредитування клієнтів, при цьому суттєво змінивши умови.

Крім підвищеної відсоткової ставки (для нових клієнтів вона становитиме 59%, для старих – залишиться незмінною – 37%), банк також виключив із переліку операцій, що входять у пільговий період, т.зв. «готівкові операції», а саме:

– перекази коштів;

– видача готівки у банкоматах тощо.

До списку операцій, що входять у пільговий період, згідно з останніми змінами входять:

– покупки (онлайн/офлайн) через POS-термінал;
– оплата комунальних послуг через додаток банку та сторонні послуги;
– поповнення мобільного телефону як через додаток банку, так і на сайтах операторів зв’язку.

5. Банки продовжують підвищувати процентні ставки за поточними рахунками та депозитами

Зокрема, з 1 серпня “Альфа-Банк Україна” (який перейменовується в Sense Bank) підіймає ставку для карт Cameleon до 8% річних, а за “Прибутковим сейфом” – до 9% річних залежно від пакета послуг.

Крім того, Альфа-Банк пропонує клієнтам новий депозит «Максимальний» з частково вільним рухом коштів під 10/14% річних. Мінімальна сума вкладу – 100 тисяч гривень. У разі зняття частини коштів у сумі зняття нараховуються 10% річних, залишок – 14%.

6. Деякі банки не помітили, що в країні війна

“Форвард Банк” (Forward Bank) розсилає sms з погрозами зіпсувати кредитну історію усім клієнтам підряд – точно постраждалим від війни, що втратили роботу, доходи, майно та здоров’я, і ймовірно, загиблим. Тому що розсилка йде без розбору, як повідомляють громадяни.

Це не дивно, якщо враховувати походження і історію банку.

Ось свіже.

13.07.2022 слідчий суддя Шевченківського райсуду м. Києва в рамках кримінального провадження №42022000000000480 від 20.04.2022 за клопотанням СБУ виніс ухвалу про передачу 100% акцій “Форвард Банку” та його центрального офісу в м. Києві (площею 3061,6 кв.м.) за адресою вул. Cаксаганського, 105 в управління для Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

На вказані активи ухвалою суду від 15.06.2022 був накладений арешт.

“Форвард Банк” (Forward Bank) належить російському банку “Русский стандарт”, власник якого – алкогольний магнат Рустам Таріко. Раніше “Форвард Банк” теж називався “Русский стандарт”.

Згідно з судовими матеріалами, за висновками СБУ, частина коштів, отриманих “Форвард Банком” від діяльності на території України, “може використовуватись представниками рф для підготовки, планування та ведення агресивної війни проти України, а також для фінансування дій країни-агресора, направлених на ослаблення держави Україна, зокрема масове знищення людей та зруйнування або пошкодження об`єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення” (цитата).

Як зазначається, керівництво банком “фактично здійснюється громадянами РФ, які використовують свої повноваження власника підприємства для підготовки, планування та ведення агресивної війни проти України, у зв`язку з чим вони є знаряддями вчинення кримінального правопорушення” (цитата).

За даними НБУ, на 01.06.2022 активи “Форвард Банку” становили 2,31 млрд грн, обсяг вкладів фізосіб – 1,73 млрд грн.

5/5 (3)
Віртуальні нагороди учасників Алеї Зірок

Меценатська нагорода на Алеї Зірок

Ви можете подарувати Меценатську нагороду (одну чи декілька), яка з відповідними цифрами з'явиться на сторінці учасника творчого конкурсу, а кошти працюватимуть на просування талановитої людини (колективу).
Хто вже отримав меценатську нагороду?


Запрошуємо усіх небайдужих читачів долучитися до допомоги дітям України, зокрема юним талантам, а також сприяти інформуванню світу про події в Україні ↓ ДОКЛАДНІШЕ
Також цікаво:

Творчі конкурси для дітей і дорослих

Міжнародні конкурси - Алея Зірок України Зіркові сторінки талантів в Star Hub Journal Курс підвищення кваліфікації Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ
SOURCEКурс України